Zimska služba na severnem Primorskem

datum: 23.12.2009

Na zimske razmere, ki smo jim priča v zadnjih dneh, se v CPG, d.d. priprave pričnejo že veliko pred 15. novembrom, ki je določen kot uradni pričetek zimske sezone. Vsako leto pripravimo Izvedbeni plan zimske službe, v katerem so navedene vse podrobnosti ukrepanja v zimskih razmerah.

V naši družbi imamo tako na šestih cestnih bazah od 15. novembra dalje uvedeno 24 urno dežurstvo, kjer se z rednimi in izrednimi pregledi cest kontrolira stanje vozišča in obcestja ter glede na razmere izvaja preventivna posipanja s soljo in kalcijevim kloridom, v primeru poledice pa tudi s kamnitim drobirjem. Poročila o stanju na posameznih odsekih cest dvakrat dnevno pošiljamo upravljavcu državnih cest Direkciji Republike Slovenije za ceste.

Z izvedbenim planom zimske službe zagotavljamo 32 tovornjakov opremljenih za pluženje in posipanje, 5 specialnih vozil UNIMOG s snežnimi rezkarji, 4 traktorje in gradbeno mehanizacijo opremljeno za izvajanje zimske službe. V primeru sneženja na celotnem območju severne Primorske je v zimsko službo vključenih 115 zaposlenih, kar zagotavlja 24 urno prisotnost naših delavcev na cestah, ki jih vzdržujemo.

nakladanje soli


Skladišča soli in kamnitih drobirjev so locirana na cestnih bazah Nova Gorica, Tolmin, Bovec, Idrija, Col in Ajdovščina. V zimski sezoni posujemo v povprečju 5.000 ton soli in 1.000 m3 drobljenca.
pluženje rolba 2 Območje severne Primorske sodi zaradi razgibanosti terena, vremenskih pojavov in višinskih razlik, med ene najzahtevnejših v Sloveniji. Na gorskih prelazih Predel, Vršič in Petrovo Brdo se soočamo tudi z do 5 m debelo snežno odejo. Na Trnovsko – Banjški planoti in v Vipavski dolini burja povzroča snežne zamete, zaradi česar morajo plugi ponavljati svoje delo večkrat na dan, kar za ostala območja ni običajno. Ceste po dolinah Idrijsko – Cerkljanskega območja so podvržene pojavom močne poledice. V primerih močnejšega sneženja se posamezne manj prometne ceste tudi zaprejo. Na izpostavljenih odsekih pa se tovorni promet omejuje zaradi varnosti ostalih udeležencev v prometu. Izstopata predvsem odseka Col – Godovič in Podnanos – Razdrto.

V letošnji zimi smo cestarji že večkrat intervenirali. Na vremenske nevšečnosti pa bomo pripravljeni tudi čez prihajajoče praznike.

Vsem uporabnikom cest želimo varno vožnjo, vesele praznike in čim manj nevšečnosti v prometu.
nazaj na prejšnjo vsebino